Mak Abah Dan Atuk Main Depan Anak

Mungkin sebab umur Izz baru 2 tahun kut. Sekolah mak aku dekat jer ngan kampung tapi sekolah ayah mengajar jauh cikit. tak pe laa aku pon buat bodoh sap lagi sambung laa tido balik. Mak Lang pula bersama dengan anak-anaknya yang terdiri daripada Acoy dan keluarga, Fadzly, Hafiz, Kakak dan Adik. Abang rasa inilah kali pertama Abang tulis surat buat Abah dan mungkin surat Abang yang terakhir untuk Abah. Kalau terpaksa OT dan balik lambat, tak payah nak pikir sape nak jemput anak dari taska dan nak kena bayar caj tambahan. Makcik aku ni plak , ada anak perempuan yg berkahwin arini. Mungkin terlalu lama menyimpannya semenjak mak mertuaku meninggal. Aku memang orang Ipoh termasuk parents aku memang orang asal Ipoh. Atuk semakin uzur, dan awal bulan ni maktih telefon beritahu yang doktor dan ustaz dah suruh ready. Mak has to learn to let go, and I have to learn to make she feels okey of letting go. Memang ceria sungguh hidup aku masa berpuasa zaman kanak-kanak ketika di kampung opah. Bagi Ct tujuan menghantar anak ke asrama supaya dia hidup berdikari dan bertanggungjawab. Im just so grateful that I get a job yg nearby dengan rumah. even kuning je ponnnaku tak cium pun to say goodbye. Hari ni Ahad 7 Sept 2008 kami adakan majlis berbuka puasa dengan adik berani ipar dan anak masing-masing di No 24 Huma. Atuk pernah cakap Anis anak yang kuat semangat jadi Anis kena buat keputusan. Najman pun sama juga. Kadang-kadang terasa macam mengabaikan isteri yang tersayang dan anak-anak pun ada. Nama saya Nur Zulaikha Arifa binti Rokhairi. Alim macam Atuk Chop, bapak kapada Mak. dan tengah pilih daging mana nak kene bakar dulu. Kencing berak mak, abah yang basuh dan abah yang mandikan. 2,3 tahun lepas tu along dah jarang contact mak. Aku tahu Mak Mertua aku tu perasan. Aku tidak mampu menghambur tangisku. Aku akur dan kemudiannya terus menuju ke chalet Emak Mertua aku tu. Kali ni aku ajak Emak Kandung aku Mak Jah tu masuk ke dalam bilik tidur Abah dan Emak Kandung aku Mak Jah tu. Mengaduh2 dan berpeluh2 menahan kesakitan. Sama ada di taska mahu pun tadik tanggungjawab mendidik perlu diam Sama ada di taska mahu pun tadik tanggungjawab mendidik perlu diam. Mak aku tak bagi aku kemas. tiada apa yang perlu difikir selain main dan jumpe kawan2. Tiap2 hari mak ngan akan anta aku kat kampung sebelum g mengajar ,sbb atuk aku tak bagi mak aku anta kat org jage. Abah aku cuma bawa pergi klinik je. Berbanding Abah, Mak lebih garang dan tegas. Wednesday, April 24, 2013. Kali pertama pada 27/11 (Sabtu) dan kali kedua aku pergi pada 04/12 (Sabtu juga). Dan aku pun terus mendapatkan atuk. Nak buat bilik kat depan. memandangkan isnin cuti so bolehla Ahad tu berjalan Isnin boleh rehat2. Bangun pagi tu mandi dan solat, pastu tolong sikit2 je sebab iffat pun dah bangun nak ikut abi g sembahyang raya tp lastly kena tinggal jugak sbb tak mandi lg. Bukan sekali, bukan dua kali. Maklumlah, kali pertama sambut hari raya sebagai mama, abah, atuk, nyai (nenek dalam bahasa Jawa), makngah dan paksu. Nak cerita pasal adik aku yang mak dan abah aku bagi nama Syafiqah/shafiqah binti ***off. Tahun depan in shaa Allah Muni akan balik kampung dalam bandar sbbnya abah dan mak akan duk Kuantan (Jd orang Kuantan la plok, en. Mungkin kerana itu lah atuk sering bertanyakan ibu bila saya akan pulang untuk bersamanya. Sakit perut teramat sangat dan aku menjerit sekuat hati. Memang benar apa yang ku dengar di kampong lama ku itu. Tapi hati mana yang tak bernanah kalau kau yang dah berumur, dah ada anak, tapi nak lekat kat dapur pun susah. tapi suara tak dengar. Aku termasuk dalam kategori. penuh dengan lori besar-besar. MAK ANAK DUA. " abah pula," din. Atuk naik ke rumah dan melintas di depan bilik Aza. Mak jangan putus asa ajar Izz tau! InsyaAllah tak lama lagi mesti Izz pandai sebut. dan kalau depa mai, anak-anak aku memang tak mau duduk rumah babysitter la. Dah la anak bongsu pulak tu. ” “Kenapa?” “Nur jadi fasi MAS(Minggu Aluan Siswa)…”. suasana rumah yang agak sunyi tanpa rengekan bayi, 'meow'an kucing, hilai tawa dan suara manusia. Tahun 1993 Sunway Lagoon baru je bukak. Tapi muat je sebab budak2 lagi masa tu. Tapi takdir Allah mengatasi segalanya. Rupa paras emak yang kecil molek dan putih melepak tidak menghalangnya untuk menjalankan kerja kampung bagi membantu abah yang cuma penoreh getah. yang suka ikut hubby aku travel dan baca2 novel Lihat profil lengkap saya. Jadi aku dan atuk sajalah dirumah. Kepala ku yang bertudung itu anak ku paut erat dan dia menjolok mulut ku agak laju. Tengok orang lain buat pun tak suka kan? Bukan semua pengguna tapi segelintir yang pakai buat. naik land rover mak aku pagi2 buta tu. Mak aku tak bagi aku kemas. Kisah abah pukul dan halau maktok dulu pun, mak tok masih dok ingat lagi. Ibu dengan ayah yang bagi nama ni. Memandang kan dah last day tahun 2016 dh semingu yang lalu. Bapak yang main. Abah setuju dan abah tambahkan Nurul dekat depan nama nia, jadi Nurul Hawa. Ini bukan cara orang Islam menyambut raya. Bismilahirrahmanirrahim. Sama-sama montel. Kalau nak dibandingkan daripada 4 orang anak Pak Long aku, just Kak Cik je yang jadi macam tu tapi yang lain-lain dah pun berjaya. Belum sempat emak menghabiskan ayatnya aku menutup mulut emak dan berkata padanya. Yela masa tu aku mengandung 4 bulan. maka aku balik sorang sorang. B pulak tak ada masalah sebab most of his time, dia bekerja (12 hours shift) dan cuma balik rumah untuk tidur dan berehat. Jadi aku dan atuk sajalah dirumah. Dan, memang jiran-jiran aku ni walaupun tionghua, kami panggil juga dengan nama Mak di depan. Suami kami orang ni la. dan selepas itu setiap malam aku memang nampak abah dan mak buat lagi. Kucing kucing pun mesti pelik, mana syauqi pergi. Hanya atuk dan ibunya sahaja yang boleh memberi ketenangan sejak bayi lagi. Punye laa ramai org masyaAllah. Sebenarnya gi kenduri kawin cucu mak ngah. Nak saja aku sound dia ni depan-depan tapi memandangkan ada mak long, aku membatalkan niat ku sahaja. paling Izz suka ada kokok dan ucing. "Dunia ini umpama lautan yg luas. Duk umah boring aje. Dan hanya dengan asap kemenyan itu sahajalah yang kononnya dapat memulihkan bidan muda. Abah saya adalah orang yang paling istimewa dan anugerah yang tidak ternilai untuk saya. Maklumlah, kali pertama sambut hari raya sebagai mama, abah, atuk, nyai (nenek dalam bahasa Jawa), makngah dan paksu. Hari itu atuk balik awal kerana kepenatan bekerja di bawah cuaca panas. Ainnur tersenyum manja tanpa membalas bicara Mak Ngah. nenek ialah atuk, nenek, nek,opah, tokki,aki, tok ayah, tok, mak tok dan sebagainya. abah cakap dia nak pergi Istanbul. Rupa paras emak yang kecil molek dan putih melepak tidak menghalangnya untuk menjalankan kerja kampung bagi membantu abah yang cuma penoreh getah. Seingat saya semua keputusan saya hanya berdasarkan pandangan abah. Aku ingat lagi masa tu, mak cakap alonglah harapan mak dan adik-2 masa mak dan abah tua nanti. SEDAP JE ANAK DARA DAP NI HISAP ROKOK DEPAN KHALAYAK RAMAI bulan main lagi Dyana Sofea ni bertudung litup ala ala orang kampung demi mencari undi dan untung orang. Tak macam biasa Selalunya aku terus ambil towel nak gi mandi, pas tu baru makan. Pendekatan yang aku ambil, kejut anak seawal mungkin sebab nak cipta masa bagi bapa dan anak bersama. Sejuk betul, pukul 7 mlm memang Cameron ni dah mula sejuk tambah pula kita orang dah basah sikit-sikit kena air hujan. Mak aku ni anak angkat pada arwah nenek aku, nenek aku jaga anak cina mana entah dan sampai sekarang tak tahu asal usul mak aku dari mana. Semuanya saya dapat tahu daripada mak-mak saudara. Kalau ira dulu pun lebih rapat dgn family sblh mak. Ibu dengan ayah yang bagi nama ni. Untuk kali ini, kami pilih rumah baru mak cik Nor (adik saya). Kemaluan si abah masih terendam dalam kemaluan si anak. En suami kata takpelah kita pergi anak beranak kita sudah. Satu hari tu mak abah aku kena balik kampung sebab arwah atuk aku sakit. Bagi sy anak adalah anugerah yang tak ternilai. Panggilan dari pihak polis sebentar tadi membuatkan lututku lemah. Cerita ini telah diceritakan oleh seorang penduduk kepada penulis. Uncle ada 3 beradik ja + lelaki semuanya + sangat pandai masak esp Uncle Dan & Pak Ngah Amer. Malangnya, beli nombor ekor tak pernahnya kena. Nak tegur beria karang, bimbang ke anak terasa hati. Aku melucutkan semua pakaian ku dan masuk ke bilik air bersama Ain untuk mandi sebab badan berlengas dengan peluh dan bau orang lepas main. Jika ayah membaca artikel ini, saya berharap ayah faham dan saya ingin menjadi anak, bukan kekasih ayah. Anak-anak pulak bi la abah balik mesti dalam keada an kemas dan rapi. bila mana makcik aku ni adik mak aku , jelas menunjukkan yg mak aku adalah akak kepada makcik aku. Bila dan bagaimana kami dapat bertemu dan meneruskan hubungan kami supaya tidak dihidu oleh sesiapapun. Cuma dirinya semakin. sedih tak terkata. Saya tahu orang masjid yang racun Ciku. Mak Abah Dan Atuk Main Depan Anak. Hanya kami berdua. Atuk berdiri agak lama di situ kerana di sangkakan Aza perasaan akan kehadirannya. Anak-anak pun mama tak sempat nak bawak berjalan lagi. Mak ngah ingatan dia dah tak berapa, dia akan tanya banyak kali. Aku ada 5 beradik, 4 org abang dan aku satu-satunya adik perempuan. anak dara abah. Maka mak pun berkahwinlah, dan aku lahir setahun selepas itu. Ini bukan cara orang Islam menyambut raya. Bila emak memerintah abah secara terbuka. 16 malam dari wad 8. Betullah kata orang, atuk dan nenek sayangkan cucu lebih daripada anak. Keluarga besar Sofia semasa majlis perkahwinan abang keempatnya. Bila abah suruh urut je, nak tak nak kenalah urut walaupun hati memberontak. Oh, sepanjang aku dalam proses cubaan nak join diorang, aku tak pernah tunjuk aku anak orang berada. kedengaran pintu dibuka. Barangkali Kak ngah tidak dapat lagi melihat embun pagi yang menyirami suasana hening damai di purasa itu. pepandai je ckp Nabila susah nak berdiri la. Video ini mengisahkan seorang anak menyampaikan semula cerita yang diceritakan tentang bagaimana atok dan nenek bertemu jodoh. Iftar anjuran persatuan siber ekspatriat Malaysia di UAE yang dibuat di Taman Mushrif itu memang meriah buat Abdul. Khamis ada kenduri untuk Bi Semoga Bi perolehi pahala dan rahmat daripada bacaan Yassin nanti Tenanglah di sana sayang Kasih sayang kami tak pernah luntur buat Bi setiap hari Bi senantiasa ada dalam hati Ling dan anak-anak Kami sayang rindukan Bi. Cuma kali ni mak tak sihat, demam dan batuk-batuk. “Kakak, jangan buat lagi macam ni ok. Ini kerana, Pak Long telah kembali ke rahmatullah. Berbanding Abah, Mak lebih garang dan tegas. Di jaga smpai dewasa, diberikan didikan agama yg secukupnya pd mak aku. Mungkin kerana itu lah atuk sering bertanyakan ibu bila saya akan pulang untuk bersamanya. Abah pergi tanpa pesan. i will always remembered, waktu tu buat latihan math, abah suruh buat latihan math depan mata abah. Jangan hampakan abah. Semalam aku dan keluarga balik ke kampung jumpa dengan mak, abah, atuk wedok dan atok jantansian aku tengok atokdah tua betul rupanya atok aku nietapi Allah panggil dia menjadi tetamumenunaikan umrah bulan 6 nantiaku memang cakap ngan abah, nanti aku belikan kain ihram yang saiz sederhana sbb atok aku ni kecik je orangnyabila aku sampai, dia terus menuntutlah janji aku. Suara abah tak macam slalu. Kahkahkah Abah untung sebab anak-anak dia tak berani nak menolak kalau abah minta tolong. may Allah bless :p. Baik tak payah balik. Maksud saya lama dah saya tak mencuba resepi-resepi baru. Sejak kecil, Abah sangat menjaga makan kami adik beradik. Kakak-kakak aku pula masing-masing dah hidup sendiri di perantauan sebab kedua-duanya jurutera dan baliknya sekali sekala. Semalam babah aku beritahu yang babah aku nak kenalkan aku dengan anak kawan dia. Aku singgah rumah anak tiri mak aku. Achik, Along minta maaf. Nasib mak memang baikakhirnya pak long taib setuju menikahkan mak dengan abah di negeri sembilan di rumah salah se orang saudara abah dan sejak itu putuslah hubungan di antara mak dan mak sukiranya mak nekadmungkin ada lagi cerita di sebaliknyacuma mak tak mahu cerita sangat tentang hal ni entahlah akak pun tak boleh. Memaparkan semua perkara yang terlintas di fikiran, termasuk isu semasa, agama, politik, ekonomi, kemasyarakatan, sejarah,dunia,sukan, hiburan, kereta, lelong, masakan dan lain lain. Letak be dak barang sekati dua su paya bila abah sampai rumah ten ang aje hati tengok anak-anak dalam keadaaan terurus. Selepas selesai urusan ambulan, kira-kira pukul 11 lebih abah naik ambulan dan bergantung pada 4 tong oksigen sepanjang perjalanan ke rumah. Sebak bila cerita pasal abah la. Man baik , ko yg jahat nak hidup bebas. Emak pergi menghantarkan abah hingga ke stesyen bas dan berpesan kepada aku supaya menunggu rumah dan jangan marayau. Atan tentu suka…. Memang kebiasaannya hanya terawih di surau yang hanya selang satu rumah dari rumah kami. :P eleh manja la tu. , kalau kamu cerai juga Mak xkan bagi Abah kamu nikahkan kamu dgn lelaki lain. Lepas tu aku bawak kerusi untuk Atuk duduk waktu nak sembahyang nanti sebelum aku sendiri masuk ke dalam. Allah, rupa-rupanya itu adalah kali terakhir dia diberi kesempatan untuk tidur dengan atuknya. Sampul berwarna coklat diletak di depan mak. Tapi xpelah, kita adik beradik akan jaga abah kan. Disebabkan aku mula nampak the wrongs in the friendship, aku mula menyendiri tapi mujur, ada kawan-kawan sejati dari "budak-budak biasa" ni sentiasa dengan aku. Day trip je. Nak cerita pasal adik aku yang mak dan abah aku bagi nama Syafiqah/shafiqah binti ***off. Selamat hari lahir untuk abah, kami doakan abah sentiasa sihat selalu, diberi kesihatan yang baik, dilimpahi rezeki dan dirahmati ALLAHAmeen Danial and Sasa sayang sangat kat atuk!!!. Sebelum ni kami pernah ke Melaka tapi tak sempat nak naik boat sebab ramainya orang beratur. Mengaduh2 dan berpeluh2 menahan kesakitan. Kalau abah aku dah tidur, aku selamat la. Pantang diajak. Semestinya – rumah atuk aku takde laa benda2 ni. Seronok sangat anak aku dapat gali sendiri kolam atuknya. Ianya telah lama berlaku dan si ayah masih lagi hidup dan katanya orang tua itu masih lagi 'liar mata' memerhati gadis-gadis terutama kawan-kawan anaknya yang datang ke rumahnya. Rumah kami tak begitu jauh. Dikala bapak layan anak main beyblade, mak jemur baju. Entah apa yang sedang bermain-main di benak orang tua itu, dia tidak berupaya mentafsir. Yang best kat gcrmorib ni sbb ada waterpark. anak aku 1y9m, bila berborak dgn dia, dia mst akan ikut balik ape aku ckp, ikut hujung2 je. Sekarang, mak pak anak buah saya ni (adik dan adik ipar saya) adalah antara pengguna tegar balm keluaran Scent Sync. Abah pergi tanpa pesan. Simpan kat hp Sepanjang hari. Kadang-kadang ada juga mak yang tak bagi anak dia duduk jauh dengan dia. Elok ajak anak, mak abah, uncle aunty ikut trip ni, tag cecepat,. Mak Abah Terjah Ikea Cheras pada 19/12/2016 - jumlah : 186 hits Hi korang last week Sabtu kan aku hantar Dania pi Puchong sebab mak abah aku ada kat umah adik bongsu aku atuk dh rindu kat cucu baru 4 hari x jumpa dh rindu sabar jer la so pagi Sabtu hantar la dia terus ke Puchong petang tu depa semua pi. Masih ramai anak-anak yatim, tiada mak ayah tinggal dengan pakcik dan atuk yang juga dhaif. Disebabkan desakan kuat (lebih kepada terpengaruh sebenarnya) oleh 'iklan' kengkawan, makanya aku ambik kesempatan cuti sekolah ni, nak buat spek baru untuk anak aku, Kimi. Kami sampai lewat sebenarnya Mak aku suruh kunci semua pintu kereta. fikir jap lagi mesti semua sampai Riza panjat gate dan letakkan bag kat depan. Atuk tinggal beesendirian. " abah pula," din. Korang tahu lah walaupun dia cakap tak apadia macam ok jer postponed next week tapi di sudut kecil hati dia mesti terasa macam anak2 anggap dia macam tak pentinglebih kan kerja. Keluarga besar Sofia semasa majlis perkahwinan abang keempatnya. gigil-gigil lah kau pegang pensil depan abah. 16 malam dari wad 8. tadi masa aku tengah termenung pikir masa depan (kononnya) tetiba aku teringat masa zaman aku kecik kecik dulu. Zatil Akhma tdak bersetuju dengan pendapat sahida Mat Husin, beliau mengatakan berkahwin awal baik untuk masa depan anak-anak kerana dapat melahirkan anak2 yg brilliant. Mana mungkin aku gembira di hari raya di saat beribu anak-anak yang dhaif tak dapat merasai kegembiraan itu. Saya tahu orang masjid yang racun Ciku. Aku singgah rumah anak tiri mak aku. Hehehe! Anak buah pulak memang tengah aktif sekarang nie, itu yang membuatkan raya kami menjadi meriah. Aku teringat (kan arwah abah dan berfikir) kenapa aku tak hadir di sisi arwah abah di hujung hayatnya. Ya Allah sayangnya abah pada saya. Atuk merupakan seorang yang kuat,gagah dan tabah Dia dahulunya seorang pemuda yang tampan… Membesarkan adik-beradiknya dengan tulang empat kerat, Sekitar tahun 30 dan 40an memang kehidupan agak sukar ,dengan kedatangan penjajah ke bumi bertuah Malaysia tercinta ,atuk berusaha demi sebuah kehidupan yang di impikan. Pemuafakatan Ibu bapa dan guru - Penting ada kerjasama antara ibu bapa dan guru dalam mendidik anak-anak sejak awal lagi. Hari itu atuk balik awal kerana kepenatan bekerja di bawah cuaca panas. praktis untuk masuk ke alam persekolahan sebenar tahun depan. Rupa-rupanya Ciku diracun orang. ” Orang kedua berkata, “Aku ingin mendengar mereka berkata bahawa aku adalah suami dan guru yang baik yang memberikan impak positif yang besar bagi anak-anak di masa depan. Yer aku ni banyak kampung -,-'' atuk aku bukan reti nak berjalan setempat. duit habis ke nnt, sempat ke nak tunggu gaji pulak. Naik motor honda kapcai c50. 2 years ago The Sailor Of Knowledge. Kerana belum ada DIA dihatiku,hidupku belum bahagia,blm tenang dan belum sejahtera. Walau pun tebal, tapi luarnya rangup. Berderau darah atuk bila terpandang cucunya sedang terkangkang menampakkan peha yang putih gebu tanpa ada cacat celanya. FOR MORE LATEST VIDEOS GO TO THIS LINK WWW. x pernah keturunan aku jadi janda. Rasa bertuah mak masih bernafas dan aku masih dapat nengok muka mak. Walaupun abah tiada lagi, tapi dia memang sentiasa sayang dan kasihkan iman seperti mama sayang dan kasihkan iman. Sampai sekarang pun abah paling sayang saya. Mak aku pegang kepala indon tu dan tekan kat tetek dia. Dah la anak bongsu pulak tu. adik aku cakap 'alongalong atuk dah tak de. Bila diingat2 balik malam semasa Abah sesak nafas tu. Duk umah boring aje. ya allah hanye tuhan je yg tahu betape sedih nye. Nak dijadikan cerita pada lewat malam atuk memanggilku, aku fikirkan mungkin ada apa-apa hal. Setiap kali berbual dengan Puan Nona, setiap kali itulah Puan Nona suruh dia pulang ke Malaysia. Atuk tinggal beesendirian. Kek birthday untuk aisha pun mama dah buat weekend before tu sebab mama memang takkan sempat nak buatkan on the date itself. Aku termasuk dalam kategori. Kerana dia sanggup buat macam tu kat saya depan mereka. Buat bebiasa je. Mama nak share sikit cerita2 lama tu agar ia segar dalam ingatan Mama dan keluarga Mama. Ahad lepas kami ke Melaka. Kononnya, kemenyan itu pemberian Bidan Mak Lanjut. Dia ceraikan I. uruskan qaleef awal pagi tu. Satu hari menantu I balik. “Bukan apa, atuk berkenan sangat dengan anak kawan atuk tu. 2 years ago Not the primrose path No. Tp tu bukan benda nk critanya. Sebaliknya tunjukkan yang korang gemar dengan makanan tu sampai anak teruja dan ingin mencuba. Kami sampai lewat sebenarnya Mak aku suruh kunci semua pintu kereta. Kami pun berhenti sekejap jumpa ayah; suka orang tua tu dapat jumpa anak, menantu dan cucunya dia walaupun sekejap. Tapi, abah nak cepat dan kami tak singgah. Saya ada anak perempuan hasil kongsi hidup dengan dia. Macam mana nak pergi berkelah di taman. Ohohomemang kenangan masa tu. Okey ye mak-mak. Disebabkan aku mula nampak the wrongs in the friendship, aku mula menyendiri tapi mujur, ada kawan-kawan sejati dari "budak-budak biasa" ni sentiasa dengan aku. Selain mak , abah lah orang paling gembira bila saya dapat keputusan yang baik dalm peperiksaan. Menjadi contoh kepada. Membawa anak-anak ke perpustakaan adalah kegemaran anak-anak juga sebab di situlah mereka perlu tahu tempat itu adalah tempat menimba ilmu juga. mak dan abah bangun. Sesungguhnya, kasih dan cinta Allah kepada makhluknya lebih agung dari cinta manusia sesama manusia. Dan kita kena tahu prinsip laluan apabila berada di kawasan roundabout, jangan main redah je tak pasal-pasal kena marah dengan orang dan juga boleh menyebabkan kemalangan. Mak, abah dan adik terawih di surau. 2+ Mak abah kena set appointment untuk diri sendiri dulu. Tiap2 hari mak ngan akan anta aku kat kampung sebelum g mengajar ,sbb atuk aku tak bagi mak aku anta kat org jage. Mak Abah Terjah Ikea Cheras pada 19/12/2016 - jumlah : 186 hits Hi korang last week Sabtu kan aku hantar Dania pi Puchong sebab mak abah aku ada kat umah adik bongsu aku atuk dh rindu kat cucu baru 4 hari x jumpa dh rindu sabar jer la so pagi Sabtu hantar la dia terus ke Puchong petang tu depa semua pi. Puteri Bongsu gunakanlah peperiksaan ini sebagai landasan untuk mencorakkan masa depan adik. mak ada juga jaga lagi 2 orang anak jiran…. Cerita ini telah diceritakan oleh seorang penduduk kepada penulis. boleh bawak pi mana mana. Belum sempat emak menghabiskan ayatnya aku menutup mulut emak dan berkata padanya. Masa abah meninggal, memang alhamdulillah aku dapat kawal emosi kat rumah mak. tak de la sunyi sangat. yang lain berlakon sapu sampah, lipat baju, tengok tv. Teringat pesan mak dan arahan abah. Bagaimana mahu ku terangkan pada dia bahawa abah dan mak kami telah pergi selamanya. Abah panik dan kelam kabut, panggil Cina di pekan. Walau pertama kali bersendirian tanpa keluarga, dan merindui amat sangat isteri dan anak-anak, Abdul terhibur dengan ramai kawan-kawan senasib yang berhari-raya di perantauan sekian kali. Tetapi, pandangan mengharap dari Puan Salmi benar-benar mencairkan hatinya. So secara tak langsung, batrisyia amatlar disayangi dan menjadi perhatian Punya lar manja ngan atuk dan. Sorry mak sebab dulu cek buatkan mak risau. Begitu juga masalah jalan raya. tak pe laa aku pon buat bodoh sap lagi sambung laa tido balik. Abah marah2 sebab Abah dah tak tahan sakit. Kencing berak mak, abah yang basuh dan abah yang mandikan. penuh dengan lori besar-besar. "Huh Ran rupanya, mana bapa dan emak?" Tanya Pak. Bukan anak cucu yang duk KL ni balik ke kampung bila cuti? Haha, kebetulan, mak ayah saya nak datang melawat saudara yang sakit, jadi dapatla jumpa cuti kali ni. Sepanjang saya berkahwin, saya dilayan umpama binatang, diterajangnya saya, sepak saya, habis badan saya lebam sana sini. lah kakak, jangan berbangga sangat yea sayang. Berjaya dan bahagia berkali-kali walaupun diuji. Bila dapat gaji,ayah bagi duit kat mak untuk cukupkan belanja, ayah tak kisah. Kami terus gerak ambil kereta dekat Proton Seri Manjung kira-kira pukul 8. well aku simpan utk adik afy yg gurl. oo kat bangi lagi sedap ke. Tunggu dijemput depan sekolah, terlupa abah dah meninggal dunia Bagi segelintir individu, memang sukar bagi menerima hakikat bahawa orang tersayang telah pergi menghadap Ilahi. Mak tak tahu tentang tu. tapi suara tak dengar. sbbnye wan risau kalau jadi apape kat mak kalo tinggal sensorang kat umah mase abah g koje. aku, atuk, kawan, mak abah, motor, motorsikal, nenek, saya, Taukey Welly, Triumph Bath Tub October 17, 2012 Comments: 11 Hujan lebat ketika aku menunaikan solat zohor masih kedengaran hingga selesai bunyi deruan hujan yang meninpa atap zink rumah aku menenggelamkan suara ketika berkata. pak mertuaku yang kuat dan banyak tersebut menerpa ke pangkal rahim isteriku. Mak ayu sayang mak sangat2. abah demam teruk smp tak boleh bangun. Aku meninggalkan MES dan Telok Datok kerana menyambung pelajaran ke Teknik Bukit Piatu, Melaka pada tahun 1980. Akhirnya seprti biasa, kakak dan kak adik ikut atuk n neneknya balik ke rumah nenek. Abah aku cuma bawa pergi klinik je. Morib jekebetulan ada kenduri gak area sana. Dan suruh anak asingkan mengikut jenis atau warna. maksud luar itu ialah luar dari kawasan tempat tinggal aku hehe. saya akan jual keladi, ubi dan sayur yang abah petik dari hasil kebun akan saya jual keliling kampung. Buat apa?" tegur Puan Azimah sambil merapati anak lelaki bongsunya yang baru menginjak umur enam tahun. praktis untuk masuk ke alam persekolahan sebenar tahun depan. Kahkahkah (walaupun sedih dengan keadaan Abah, tapi bab jaga malam mmg ditakuti). Dan akhinya dia membuat tekanan yang kuat dan memancutkan air yang pekat dan hangat ke dalam lubang kemaluan mak cik Senah. kejap je dah besar panjang. Jadi aku dan atuk sajalah dirumah. "Abah!" panggilnya dan ketika itu dia memburaikan tualanya dengan mendedahkan tubuh mentok dan putihnya dari sisi ke arah bapa tirinya.